Diepere lagen van het lichaamsbewustzijn

17-05-2020

De mens heeft de mogelijkheid om te groeien in bewustzijn. De samenwerking tussen lichaam, geest en ziel zijn hierbij 3 belangrijke sleutels.

In dit artikel belicht ik de rol van het lichaam. Het bewustzijn van je lichaam kent vele vormen. Zo ervaart ieder persoon zijn eigen lichaam op een unieke manier. De gewaarwordingen van het lichaam kunnen zelfs in één leven enorm verschillen. Hoe komt dit eigenlijk? 

De meeste mensen zijn verleerd om aandacht te schenken aan wat het lichaam voelt. Uit overlevingsstandpunt is het lichaam gewoon om zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Zo zal stress de lichaamsspanning doen verhogen. Als dit lange tijd duurt word je hieraan gewoon, je voelt het niet meer. Deze spanning zal pas echt verdwijnen als er een aandachtig moment van diep ontspannen of doorvoelen komt.

Een echt geschenk voor het lichaam is terug durven voelen.


We leven al honderden jaren in een periode waar het ene trauma zich na het andere voordoet, het een al wat groter dan het andere. Om een trauma (klein of groot) te overleven is de eerste reflex het voelen af te sluiten (Vechten of vluchten). Maar het effect hiervan is dat de vibratie van het trauma, de oorsprong niet opgelost is. Dit blijft aanwezig in het lichaamsbewustzijn en je blijft van hieruit reageren. Dit neem je mee in je persoonlijkheid tot er een ontlading kan plaatsvinden, tot er contact en herstel kan plaatsvinden in een veilige setting. Door de weinige aandacht voor dit proces lopen de spanningen en prikkels die een mens verzameld op. Het stressniveau blijft enkel stijgen. Tot het lichaam zegt: "En nu is het genoeg" en je leven wordt stilgelegd door een Burn-out, een (auto-immuun) ziekte, depressie, ...

Maar je hoeft het zo ver niet te laten komen. Je kan deze verbinding met jouw lichaamsbewustzijn ontwikkelen door eerlijk en oprecht te leren voelen. Op deze manier zal je gemakkelijker onopgeloste zaken onder ogen zien, vergeving en herstel mogelijk maken en jezelf beter leren kennen. Hierdoor ga je sterker in je schoenen staan, beter je grenzen aangeven en open en eerlijk kunnen communiceren.

Je lichaam heeft verschillende tools om dit zelfonderzoek aan te gaan en je gevoeligheid te vergroten. De intensiteit gaat echter hand in hand met hoe aandachtig jij kan 'zijn'. Ik geef 2 elementaire onderdelen die in mijn ogen wat meer in de aandacht mogen komen.

De natuurlijk adem.

De vrije of natuurlijke adem heeft een regulerende werking en zal altijd vanuit een balancerend standpunt reageren op de omgeving. Stress, spanning en lichaamshouding doet de adembeweging verkrampen. Hierdoor verliest het veel van zijn kwaliteiten en het lichaam wordt minder voorzien van zuurstof.

De vrije adem is echter zo verfijnd dat het alles doet om herstel en balans te bekomen.

  • Het verhoogt je gewaarwording, je gaat dus meer en verfijnder voelen.
  • Door dit voelen en alles wat je ervaart aandacht te schenken ontstaat er ontlading en herstel.
  • Aandacht aan je adem schenken brengt je dichter bij je natuurlijke staat. Je lichaam laat de in en uitademing meer toe waardoor je jezelf meer zuurstof en ruimte schenkt. Bovenop krijg je er een gratis orgaanmassage bij.

Je natuurlijke adem kan je best aandacht geven op volgende wijze:

Laat de adem komen ... en gaan ... en in de adempauze wacht je een nieuwe inademing af...

Je ware stem.

De stem is een generator van trilling. Deze trillingen kunnen je helpen om het lichaam en je hart meer te openen. Zo creëer je een bedding voor meer universele liefde en vrede in jezelf.
Je kan je stem gebruiken om je lichaam wakker te maken en meer te voelen. Het kan zijn dat je spanning tegenkomt. Door deze spanning te verklanken tril je het allemaal los, waardoor een ontlading ontstaat. Hierdoor kan je je echt herboren voelen. De diepe innerlijke vrede die hieruit ontstaat geeft een bedding voor groei.

Hoe meer je jouw klank doorvoelt hoe fijner het is om je stem te gebruiken. Je stem is de sleutel om de vibratie van het hart te doen weerklinken. Hiermee creëer je de vrijheid om jezelf te zijn en je eigen leven richting te geven.

Ontrafelen van pijn.

Als je basisgevoel onder spanning staat is het heel moeilijk om een liefdevol leven op te bouwen. Aandacht voor je eigen schaduwkanten is hierbij essentieel. Zoals ik al eerder zei, dragen we in ons lichaam vele ervaringen en herinneringen mee. Oude pijnen of emoties kunnen regelmatig de kop opsteken. Vaak reageren we hierop door te vluchten of te vechten, maar er is ook een andere manier. Door pijn toe te laten en aandacht te schenken gaat er veel energie naar deze plaats. Het lichaam is zo gemaakt dat er automatisch herstel optreedt. Leg je hand maar eens op een plaats die niet zo aangenaam voelt. Er komt onmiddellijk heel veel in beweging. Het kan zijn dat de pijn even intenser wordt, om goed naar de effectieve plaats te kunnen gaan met je aandacht, waarna er vaak verzachting komt.

Aandacht activeert jouw zelf herstellend vermogen.

We dragen allen de sleutel tot zelfheling in ons. Door aandacht te geven aan wat is, verbinden we ons automatisch met het lichaamsbewustzijn. Zo kunnen we groeien in ons energetisch, emotioneel, mentaal en fysiek welzijn. Hoe je in het leven staat, bepaalt hoe jij jouw wereld ervaart.

Be natural, be beautiful, be yourself.

Bij Natural Beauty and Balance ondersteunen we mensen in de ontwikkeling van een natuurlijk en gezond leven.

Ontdek meer artikelen over deze onderwerpen op de blog van www.natural-beauty-and-balance.be

Auteur: Geert Kumpen: adem- en stemcoach, soundhealer en klankkunstenaar

www.soundandsilence.be